AEX aandelen kopen

Alle populaire aandelen

Hoe kan ik AEX aandelen kopen, en wat is het precies? De afkorting AEX staat voor Amsterdam Exchange Index. Het is een index dat bestaat uit de 25 grootste en populairste Nederlandse aandelen. De index is een indicatie over hoe het met de Nederlandse economie gaat. Tegenwoordig worden hier meerdere indicatoren voor gebruikt.

 
Handel nu in AEX aandelen tegen zeer lage tarieven
 

Beleggen in de AEX

Het is mogelijk om in de AEX te beleggen. Bij deze brokers kun je handelen in de AEX koers. Ze komen daar voor onder de noemer ‘Nederland 25’. Een toepasselijke naam omdat het bestaat uit de 25 grootste Nederlandse aandelen.

De invloed op de AEX koers verschilt per aandeel. Dat hangt namelijk af van de weging. Voor elk aandeel wordt de weging berekend op basis van de beurswaarde. In maart en september wordt deze weging herberekend.

Wat is een index tracker?

AEX aandelen kopen index tracker

Een index tracker is gebaseerd op meerdere aandelen. De AEX is bijvoorbeeld een index tracker. Index trackers bevatten de grootste aandelen van een land, bedrijfssector of thema. Door hier in te beleggen spreid je vermogen en risico over meerdere aandelen. Index trackers geven een indicatie over de economische toestand. Beleggen in index trackers wordt ook wel indexbeleggen of Exchange Traded Funds (ETF) genoemd.

Er zijn veel index trackers beschikbaar. Zo heb je ook ‘Europa 50’ dat bestaat uit de vijftig grootste bedrijven van Europa.

Welke AEX aandelen kopen?

De AEX bestaat dus uit de 25 grootste Nederlandse aandelen. Deze zijn ook individueel te koop. De vier grootste nemen al meer dan de helft van de AEX in. Een koerswisseling bij één van deze aandelen heeft relatief veel invloed op de AEX.

De AEX bestaat uit de volgende 25 aandelen. (Op volgorde van weging, van links naar rechts)

Royal Dutch Shell (16%)Unilever (14%)ASML (12%)
ING (11%)PhilipsAhold Delhaize
Unibail RodamcoHeinekenAkzo Nobel
RELX GroupArcelorMittalAltice
DSMWolters KluwerNN Group
KPNAegonABN Amro
RandstadGemaltoAalberts
GalapagosVopakBoskalis
SBM Offshore  

Wil je liever één van de AEX aandelen kopen? Kijk dan zeker eens naar de ASML aandelen.

Hoe presteert het de AEX index?
Bekijk hoe de AEX presteert:

AEX aandelen kopen verstandig?

Als je AEX aandelen koopt spreid je het vermogen eigenlijk over de 25 onderliggende aandelen. Dat betekent dat ook het risico verspreid wordt, en dat is verstandig.

Investeren in AEX aandelen?
Handel in de AEX aandelenkoers.
De risicospreiding beperkt zich echter wel tot één regio. Om nog beter te spreiden kan je tegelijkertijd in andere indexes beleggen.

Door te spreiden loop je minder risico. Daartegenover staat dat het te behalen rendement lager ligt. Je zou er ook voor kunnen kiezen om alleen aandelen uit de AEX te kopen die je het meest vertrouwd.

Advies

Spreid je graag risico? Dan zijn index trackers zoals de AEX een goede keuze. Wil je liever individuele aandelen kopen? Dan is het leuk om bijvoorbeeld alleen in een aantal van de grootste aandelen uit de AEX te beleggen.

Bekijk actueel advies voor de AEX
Blijf op de hoogte van de laatste trends:

  • Actueel advies over de AEX
  • Stap op het juiste moment in
  • Bekijk real-time informatie
  • Inzicht in de laatste trends
  • Informatie voor gevorderd en beginnend belegger

Waar kan ik in de AEX beleggen?

Handelen in de AEX aandelenkoers kan bij deze brokers. Je kan er handelen in duizenden aandelen. Ook bieden ze nog vele andere index trackers aan.

Nog nooit eerder gehandeld? Probeer eens de gratis oefenomgeving.