Bitcoin koers

De Bitcoin koers is één van de meest opgezochte koersen. Dat komt vooral door de veelal abrupte stijgingen en dalingen in de koers. Deze koersbewegingen wekken bij veel onbekenden de interesse.

Wat veroorzaakt deze koerswisselingen en blijft de hype doorzetten? Lees het op deze pagina.

Hoe komt de Bitcoin koers tot stand?

De Bitcoin koers is erg bewegelijk. Er zijn namelijk veel dalingen en stijgingen achter elkaar. In financiële kringen noemt men dit een koers met hoge volatiliteit. Door de plotselinge bewegingen is het risico van beleggen in de Bitcoin koers hoger.

De hoge volatiliteit veroorzaakt veel onrust onder Bitcoin beleggers. Veel mensen weten in deze hectische periodes niet meer wat de Bitcoin koers verwachting is. Maar wat veroorzaakt deze plotse koerswisselingen?

Stijgingen en dalingen in de Bitcoin koers hebben een bijzondere oorzaak. Normaal gesproken worden koersbewegingen van beurzen veroorzaakt door vraag en aanbod.

Dit is natuurlijk ook zo bij Bitcoin, maar er is nog iets bijzonders.

Waardoor stijgt en daalt de Bitcoin koers zo abrupt?

Om het bijzondere van de Bitcoin koers te begrijpen moet je eerst iets van blockchain weten:

Een blockchain is een achtereenvolgende ketting (chain) van blokken (block)


Met Bitcoin is het dus mogelijk om directe transacties uit te voeren zonder tussenkomende partij (zoals een bank). Deze transacties worden elke 10 minuten verwerkt. De transacties vormen dan samen een ‘blok’ (block). Dit blok wordt door ‘miners’ berekend en toegevoegd aan de ‘ketting’ (chain) van vorige blokken. Geselecteerde miners krijgen nu Bitcoins als dank voor het berekenen van het nieuwe blok.

Dit betekent dat er elke 10 minuten nieuwe Bitcoins worden gecreëerd. Dat is bijzonder:

Normaal gesproken zit er achter de meeste beurskoersen een bedrijf/product dat groeit bij meer vraag. Denk bijvoorbeeld aan olie: meer vraag naar olie betekent dat er meer geproduceerd zal worden. Als er meer (of teveel) olie beschikbaar is, zal dit de prijs drukken.

Bij de Bitcoin koers is er niets dat de prijs kan drukken: bij meer vraag komen er namelijk niet meer Bitcoins vrij. Door een grootse vraag kunnen er enorme ‘bellen’ in de Bitcoin koers ontstaan die zorgen voor de abrupte stijgingen en dalingen.

Voorspelling Bitcoin koers met Machine Learning

Een populair middel waarmee men beurskoersen probeert te voorspellen is machine learning. Met deze techniek leert de computer ingewikkelde verbanden te herkennen tussen de huidige koers en de historie.

Op basis hiervan probeert het systeem een koers verwachting te maken. Zo komt ook de verwachting voor de Bitcoin koers tot stand.

Voorspelling Bitcoin koers bekijken?

De Machine Learning koersverwachting voor Bitcoin

Patronen in de Bitcoin koers

Veel financiële experts hebben het over een ‘technische analyse’. Dit houdt vaak in dat er gezocht is naar patronen in de koershistorie. Op basis van deze patronen kunnen handelaren beslissingen maken.

Bekende patronen zijn:

Head & shoulders

Double Tops / Double Bottoms

Triangles

Flags & Pennants

Als Bitcoin de komende tijd hetzelfde patroon zal volgen als de afgelopen jaren, dan kunnen we volgens deze post de volgende prijzen verwachten:

  • 2019 ~= $4,000
  • 2020 ~= $7,000
  • 2021 ~= $16,000
  • 2022 ~= $300,000
  • 2023 ~= $110,000

In het grootste deel van 2019 zigzagt de Bitcoin koers dan tussen de $3,000 en $6,500. Hierna zou de koers weer flink op gang komen.

 
Handel nu in Bitcoin tegen zeer lage tarieven
 

Meer groei of hype voorbij?

In december 2017 behaalde Bitcoin de eerste enorme waarde van bijna $20,000 dollar. Cryptocurrency kwam regelmatig in het nieuws. Hierdoor werden rond deze tijd veel mensen voor het eerst bekend met de Bitcoin. Men had grote verwachtingen waardoor de vraag plots enorm toenam. Dit zorgde voor de enorme piek in de Bitcoin koers.

Na deze Bitcoin hype halveerde de koers gauw. Veel mensen wilden de winst innen die gehaald was en verkochten hun Bitcoins. De piek was voorbij met het gevolg dat de Bitcoin in een dalende trend kwam.

In deze drukke periode kwam een beperking van de Bitcoin in beeld. Door de inwissel problemen werd het duidelijk dat men beter de Bitcoin CFDs kan kopen en verkopen.

Nog 2-3 hype-cycli tot Bitcoin wordt aangenomen

Volgens deze post zijn er nog 2 à 3 hype cycles te gaan totdat de Bitcoin echt universeel wordt aangenomen.

Door deze eerste hype is de bekendheid van Bitcoin al waanzinnig toegenomen. Men weet nu van de mogelijkheid om directe transacties uit te voeren zonder tussenliggende partij zoals een bank.

Hoe meer de banken door Bitcoin buiten spel worden gezet in de toekomst, des te waardevoller zal de Bitcoin worden. Je ziet nu al dat de Bitcoin steeds meer geaccepteerd wordt door webwinkels en andere bedrijven. Het is dus een kwestie van tijd tot de Bitcoin grootschalig geaccepteerd wordt. De eerste grote stap is al gezet: bijna iedereen heeft (door de hype) van de Bitcoin gehoord.