Kosten van Aandelen Kopen

Kost aandelen kopen veel? Vaak wordt er alleen gedacht aan de hoeveelheid winst die geboekt kan worden. Maar aandelen kopen kost wel degelijk iets.

 
Handel nu in aandelen tegen zeer lage tarieven
 

 

Gelukkig vallen de kosten mee als je de juiste beslissingen maakt. Beleg bijvoorbeeld niet bij een dure bank. Wat de kosten van aandelen kopen precies zijn en hoe je ze laag kunt houden staat op deze pagina beschreven.

 
Probeer gratis aandelen kopen in een oefenomgeving.
 
 
 

Hoeveel kost een aandeel kopen?

kosten-aandelen-kopen

Hoeveel kosten aandelen kopen eigenlijk? Een aandeel hoeft niet veel te kosten. Voor minder dan €20 heb je er een.

Daarnaast kunnen er andere kosten worden gerekend. Kies daarom wel voor een plek waar aandelen kopen het minst kost. Zo kan je de kosten laag houden. Op zoek naar een voordelige broker? (Lees: Wat is een broker?)

Tips om kosten laag te houden

Hoe houd ik de kosten zo laag mogelijk bij aandelen kopen? Het begint bij de plek waar je belegt. Veel mensen kiezen voor de vertrouwde eigen bank. Die keuze is erg voor de hand liggend. Maar wat ze niet weten is dat banken vaak het duurst zijn.

Er zijn genoeg andere brokers waar je goedkoper kan beleggen. Ze hebben geen dure beleggingsadviseurs in dienst zoals bij banken. Dat scheelt een hoop kosten! Je houdt er dus meer rendement over.

Wat zijn de beste aandelen op dit moment?
Bekijk de laatste trends:

Welke kosten zijn er bij aandelen kopen?

Welke kosten er zijn verschilt enorm. Handelen bij een bank is erg duur. Ze hebben tot 8x meer kosten die je moet betalen. Bij brokers handel je tegen zeer lage tarieven. De verschillen worden hieronder duidelijk.

Kosten bij brokers

Beleggen bij brokers kost dus veel minder. Maar kosten zijn er wel. De lijst beperkt zich echter maar tot 1 onderdeel: de spread kosten.

1 Spread kosten

Spread is het verschil tussen koop- en verkoopprijs. Dit verschil is er bij elke broker, en ook bij banken. Ze bepalen vaak zelf de hoogte van deze kosten. De prijs is namelijk afhankelijk van de populariteit van het aandeel. Worden er veel transacties gemaakt? Dan zijn de spread kosten vaak laag.

Voorbeeld: een aandeel kost €35,28. Als je het aandeel direct weer verkoopt krijg je €35,20 terug. De spread kosten zijn dan 8 eurocent.

Kosten bij banken

kosten

De kostenlijst van banken is veel groter. Veel van onderstaande kosten zijn doorlopend. Dat wil zeggen dat ze regelmatig in rekening gebracht worden. Soms is de noemer van de kosten per bank net iets anders, maar dan is de betekenis hetzelfde.

Hieronder staan alle kosten die banken rekenen voor een beleggingsrekening.

1 Startkosten

Banken vragen vaak schaamteloos om startkosten bij het openen van een beleggingsrekening. Dit zijn kosten om een rekening te mogen hebben. Als het even tegenzit vragen ze ook nog uitstapkosten die je moet betalen om er weer van af te komen.

Een account maken bij een broker kost niets. Proberen kan dus helemaal gratis. Daarnaast bieden brokers een gratis oefenomgeving aan waar je ervaring op kan doen.

2 Transactiekosten

Transactiekosten rekenen banken per aankoop die je doet. Ze worden gefactureerd voor het uitvoeren van de orders. Hoeveel het precies kost verschilt per product en ligt ook aan de beleggingsvorm die je bij de bank hebt.

3 Servicekosten

Dit zijn onder andere administratiekosten die de bank berekend voor je beleggingsportefeuille. Het zijn doorlopende kosten en komen dus regelmatig weer terug. Soms worden dit abonnementskosten genoemd.

4 Beheerkosten

Deze kosten komen naar voren wanneer je het rendement wilt uitbetalen. De uitbetaling wordt ook wel een conversiehandeling genoemd. Vele vinden dit de vervelendste kosten van een beleggingsrekening. De bank neemt hier namelijk een percentage van je rendement in.

5 Bewaarloon kosten

Bewaarloon zijn kosten om je beleggingsproducten te bewaren. Heb je lange tijd posities open staan? Dan zijn deze kosten hoog.

6 Uitstapkosten

Wil je ooit van je beleggingsrekening af? Sommige banken vragen hier uitstapkosten voor. Zonder dit te betalen kom je dus nooit van de doorlopende kosten af.

7 Advieskosten

Vraag je om advies bij de bank? Dan brengen ze advieskosten in rekening. De adviseurs zijn namelijk niet gratis.

8 Betaalrekening kosten

Om bij de bank te beleggen heb je meestal eerst een betaalrekening nodig. Natuurlijk hebben veel mensen dit al. Deze kosten worden daarom door veel mensen vergeten. Wil je beleggen bij een andere bank dan waar je reeds een betaalrekening hebt? Dan komen deze kosten er vaak nog bij.

Bekijk het advies voor aandelen handelen
Dit zijn de voordelen:

  • Actueel advies over aandelen handelen
  • Stap op het juiste moment in
  • Bekijk real-time informatie
  • Inzicht in de laatste trends
  • Informatie voor gevorderd en beginnend belegger

Invloed van volume op de kosten

De grootte van je positie speelt mee met de gemaakte kosten. Voordat je een aandeel koopt kan je namelijk het volume van de positie opgeven. Soms wordt dit het bedrag genoemd. Hoe groter dit volume, hoe groter je aandeel is. Als het aandeel zich in jouw voorspelde richting beweegt, betekent dit dat je ook per cent meer winst maakt.

Stel dat je met een volume van 10 per verschuiving 1 euro verdiend, dan verdien je met een volume van 20 per verschuiving 2 euro. Door je volume te vergroten maak je dus meer winst of verlies per verschuiving. Een groot volume kan je dus veel vermogen kosten of opleveren. Probeer het maar eens uit in een oefenomgeving.