Obligaties kopen

obligaties kopen

Obligaties kopen, is dat verstandig? Obligaties zijn minder risicovol dan aandelen. Daarom kiezen beginnende beleggers vaak voor deze beleggingsvorm.

Maar waar koop je obligaties? En wanneer kan je dat het beste doen?

Op deze pagina vind je de antwoorden op deze vragen.

Lees verder.

Beleggen in obligaties of aandelen?

Kan je beter beleggen in obligaties of aandelen? Dat ligt er aan: wil je minder risico lopen of juist een hoog rendement behalen?

aandelen of obligaties kopen

Bij aandelen kopen haal je vaak een hoger rendement. Dat betekent meer winst in minder tijd. Hier staat tegenover dat het risico hoger is.

Obligaties kopen is beter als je niet houd van risico. De meeste zekerheid heb je bij staatsobligaties. Dit zijn obligaties die je koopt van de staat. Een overheid gaat nou eenmaal niet zo gauw failliet. Maar het kan wel: denk bijvoorbeeld aan de torenhoge schulden van Griekenland.

Beleggen kan in verschillende obligaties. Wil je een obligatielening kopen? Bekijk dan de volgende soorten:

Wanneer en welke obligaties kopen?

Je kan het beste bedrijfsobligaties kopen wanneer er een hoog rendement tegenover staat. Wanneer je obligaties koopt is het verstandig om een overheid met weinig schulden te zoeken. Daar is het risico het kleinst.

wanneer obligaties kopen

Natuurlijk kan je ook obligaties kopen van een bedrijf. Als er een onderneming wilt investeren worden er obligaties uitgegeven om dit te kunnen financieren. Wanneer dit bedrijf een goede reputatie en kredietwaardig is, kan dit een zeer goede keuze zijn.

Welke obligaties kan je het beste kopen? Een kredietwaardige onderneming of overheid zijn vaak goede keuzes. Zorg er voor dat je onderzoek doet naar de reeds openstaande schulden. Dit geeft een goed beeld van de organisatie.

Meer weten over obligaties? Bekijk de pagina: Wat is een obligatie?

Risico obligaties

Het risico van obligaties is wanneer de verkoper bankrupt raakt. Als je obligaties koopt word je eigenlijk een schuldeiser. Je leent namelijk een bedrag uit tegen een bepaald rentepercentage. Als de obligatieverkoper geen geld meer heeft is het lastig om de investering terug te vorderen. Er zijn dan namelijk nog veel meer schuldeisers. Dit is het debiteurenrisico.

Om dit risico te verkleinen is het slim om na te gaan wat de onderneming met het geld gaat doen. Als je in dit idee geen vertrouwen hebt kan je beter niet investeren. Het risico van de obligatie is dan te groot.

Het risico en rendement van een obligatie staan vaak in verhouding. Wanneer het risico groter is zal het rendement vaak ook groter zijn. Kiezen voor het meeste rendement is dus niet altijd verstandig.