Staatsobligaties kopen

Voor de betekenis van staatsobligaties is een simpele uitleg nodig. Ten eerste zijn het gewoonweg obligaties die je kan kopen van de staat. Een staatsobligatie wordt ook wel staatslening genoemd.

Maar wat is een staatsobligatie precies en waarvoor bestaat het? Dat is heel simpel: Wanneer de staat geld tekort heeft voor een groot project worden er obligaties uitgegeven. Burgers kunnen de obligaties kopen en krijgen dit bedrag terug met rente. Op deze manier kan het project gefinancierd worden, en kunnen de burgers er van profiteren.

Begin hier met handelen tegen zeer lage tarieven

 

staatsobligaties kopenWerkt een staatsobligatie op dezelfde manier als een bedrijfsobligatie? Dat klopt helemaal. Het enige verschil is dat ze door de overheid uitgegeven worden. Staatsleningen zijn daarom in de regel minder risicovol. Tenzij de overheid teveel schulden heeft, zoals bij Griekenland het geval was.

 

Lees verder.

 
 
 

Rente staatsobligaties

De staatsobligatie rente wisselt regelmatig. Daarom is het slim om dit in de gaten te houden. Het is aan te raden om na te gaan of de staat hoge schulden heeft. Als er al veel schulden zijn is het risico ook groter.

Tegenwoordig leent de Europese Centrale Bank tegen zeer lage tarieven geld uit. Dit is een van de redenen waarom de rente op de spaarrekening zo laag is. Natuurlijk heeft dit ook gevolgen voor de staatsleningen rente.

 
 
 
 

Wat zijn de beste rente staatsobligaties?
Blijf op de hoogte van de laatste trend:

  • Bekijk de beste staatsleningen rente van dit moment en meer
  • Inzicht in de laatste trends
  • Bekijk real-time informatie
  • Informatie voor gevorderd en beginnend belegger

 
 
 
 

Vaak krijg je meer rente wanneer het risico hoger is. Wanneer een staat al veel schulden heeft is het verstandig om het hoge rente aanbod te laten liggen.

De rente zal ook hoger worden wanneer je voor een langere periode de obligatie afsluit. Staatsobligaties worden uitgegeven in 5 jaar, 10 jaar, 20 jaar en 30 jaar.

Ookal hebben (staats)obligaties vaak een laag risico, het is sowieso aan te raden om alleen met geld te investeren dat je niet nodig hebt.

 
 
 

Staatsobligaties kopen: Nederlandse staat of Amerikaanse?

Staatsobligaties kopen kan van elke staat. In Nederland zijn de staatsleningen uit eigen land het populairst. Het voelt uiteraart veiliger. Door staatsobligaties te kopen van de Nederlandse staat weet je dat het geld in een Nederlands project terecht komt. Je hebt er uiteindelijk dus dubbel profijt van. Nederlandse staatsobligaties kopen is daarom een slimme keuze.

 Begin hier met handelen tegen zeer lage tarieven
 
 

amerikaanse staatsobligatiesAmerikaanse staatsobligaties kopen doen ook steeds meer Nederlanders. Dit is na de crisis in 2008 heel populair geworden. Rond deze tijd werden er grote hoeveelheden Amerikaanse staatsleningen uitgegeven. Dat kwam omdat de Amerikanen veel geld moesten steken in de bijna omvallende banken.

Ben je van plan om buitenlandse staatsobligaties te kopen? Onderzoek dan van te voren of de staat zich in een relatief stabiele economie bevindt.

 
 
 
 

Bekijk actueel advies voor Staatsobligaties kopen
Blijf op de hoogte van de laatste trends:

  • Actueel advies over Staatsobligaties
  • Stap op het juiste moment in
  • Bekijk real-time informatie
  • Inzicht in de laatste trends
  • Informatie voor gevorderd en beginnend belegger

 
 
 
 
 
 
 

Staatsobligaties rendement

Het rendement van staatsobligaties is hoger wanneer de looptijd langer is. Bij een staatsobligatie van 10 jaar is het rendement dus hoger dan bij 5 jaar.

Ook zal het rendement hoger zijn in onzekere tijden. Als het niet zeker is of de staat de obligatie terug kan betalen is het niet verstandig om hier in te investeren. Ookal levert het een goed rendement op.