Wat is dividend?

Wat is de betekenis van dividend?

Dividend is winst van een bedrijf wat verdeeld wordt over de aandeelhouders. Door dit te doen verwacht een bedrijf meer aandelen te verkopen.wat-is-dividend Je krijgt dividend wanneer je een aandeel voor een langere tijd in bezit hebt. Dividend is hierdoor voor veel beleggers een beloning.

 
 

Wanneer krijg je dividend?

Niet alle bedrijven geven dividend. Bekijk het overzicht met hoog dividend aandelen.

Je krijgt dividend wanneer je het aandeel de dag voor de ex dividend datum in bezit hebt. Het bedrijf bekijkt op die dag welke personen de aandelen hebben. Vervolgens krijg je het geld vaak een paar weken later.

Een bedrijf kan er ook voor kiezen om verder te groeien door de winst te investeren in zichzelf. In dat geval wordt er geen dividend uitgekeerd.

 

Overzicht hoog dividend aandelen

Bekijk het overzicht met hoog dividend aandelen. Dit zijn aandelen met een hoog dividendrendement.

 

 
 

Dividend uitkeren: stockdividend, cash dividend of interim dividend?

Dividend uitkeren kan op drie manieren.

 

  • Stockdividend betekent dat je uitgekeerd krijgt in aandelen. Dit kan als een bedrijf nog veel aandelen open heeft staan.
  • Cash dividend is dat je dividend uitgekeerd krijgt in geld.
  • Interim dividend betekent dat je dividend ontvangt als een voorschot. Het bedrijf geeft hiermee aan dat het goed gaat. Interim dividend zorgt daarom vaak voor een koersstijging.

 

Je kan zelf kiezen hoe je het dividend wilt uitkeren.

Dividend kan je ook uitkeren bij verlies. De dividenduitkering staat los van de koersrichting. Een bedrijf kan namelijk winst maken terwijl het aandeel daalt.

 
 
 
 

Wat zijn de beste aandelen op dit moment?
Bekijk de laatste trends:

 
 
 
 
 
 

Ex dividend

ex-dividend-datumDe dag voor de ex dividend datum wordt gekeken wie het aandeel in bezit hebben. Deze beleggers hebben recht op dividend. Op de ex dividend datum is een belegger geen aandeelhouder meer.

Elk bedrijf heeft zijn eigen ex dividend data. Bekijk het overzicht.

 

Dividendbelasting

Heb je vragen over dividendbelasting? Bekijk het antwoord op deze pagina van de belastingdienst.