Wat is een obligatie?

Wat is een obligatie precies? Kort gezegd leen je jouw geld uit aan een bedrijf of staat. Dit geld krijg je na de looptijd weer terug. Daarbij ontvang je elk jaar rente.

De werking van een obligatie is vergelijkbaar met het bekende crowdfunding. Als een bedrijf of overheid geld nodig heeft kan het obligaties verkopen. De koper krijgt dit bedrag terug met een rentevergoeding.

Bekijk de pagina obligaties kopen om de verschillende soorten te bekijken.

Meer uitleg over obligaties? Lees verder.

Coupons en koopprijs

Obligaties worden verkocht door overheden of bedrijven. De totale waarde gaat vaak om miljoenen. Daarom wordt de obligatie verdeeld over coupures. Een coupure heeft meestal een nominale waarde van €1000. Deze coupures kan iedereen kopen.

De nominale waarde geeft dus aan hoeveel de obligatie standaard waard is. Dit is ook het bedrag dat je na de looptijd terug krijgt (vaak dus €1000). Daarnaast ontvang je rente (meestal jaarlijks).

Alle obligaties hebben een eigen koers. Deze koers is aangegeven in procenten. Bij een koers van 105% is de koopprijs van een obligatie met €1000 nominale waarde dus 1000 x 1,05 = €1050. Dit is de huidige koopprijs van de obligatie.

Rendement behalen

Er zijn verschillende manieren om nu een goed rendement te behalen.

Looptijd afwachten
In het voorbeeld hierboven geef je dus €50 toe om de obligatie te kunnen kopen. Het is nu van belang dat de rente en looptijd hoog genoeg zijn zodat je er winst uit haalt. Stel dat je over de looptijd €200 rente ontvangt, dan is je effectief rendement €200-(€1050 – €1000) = €150 (totaal_ontvangen_rente – (koopprijs – nom.waarde)).

Aan het einde van de looptijd krijg je dus altijd de nominale waarde terug. In het volgende voorbeeld is dit niet zo.

Vroegtijdig verkopen
Natuurlijk kun je ook de obligatie vroegtijdig weer verkopen. Onthoud: kopen en verkopen doe je tegen de huidige koers. Stel dat de koers van de obligatie is gestegen naar 140%, dan krijg je dus €1400 bij verkoop van de obligatie.

Soorten obligaties

Er zijn verschillende soorten obligaties. De belangrijkste zijn:

De werking van deze obligaties is hetzelfde. Vaak vinden mensen staatsobligaties aantrekkelijker, omdat de kans kleiner is dat een staat failliet gaat dan een bedrijf.

Obligaties met 0% rente
Vaak zijn er obligaties met 0% rente te koop. Hierbij ontvang je dus geen rente. Deze soort obligatie heet nulcouponobligatie. Waarom zou men obligaties kopen tegen 0% rente?

Nulcouponobligaties zijn tegen een zeer lage koers te koop, terwijl de nominale waarde vaak €1000 is. Hier komt dan ook het rendement uit voort.

Stel dat de nulcouponobligatie een koers heeft van 60%, dan kan de obligatie voor €600 gekocht worden. Aan het einde van de looptijd krijg je gewoon de nominale waarde van €1000 terug. In dit voorbeeld zou het rendement dus €400 zijn.

Verschil obligatie en aandeel

Wat is het verschil tussen een obligatie en een aandeel?

Een obligatie is dus een soort lening. Je geeft een staat of onderneming geld en krijgt dit later terug met rente. De obligatie heeft meer zekerheid dan een aandeel. Staatsobligaties vinden mensen vaak het veiligst. De overheid zal namelijk niet zo gauw failliet gaan.

obligatie betrouwbaarheid

Bij aandelen bezit je als het ware een deel van de onderneming. Het is een deelname in winst. Aandelen hebben een groter risico dan obligaties.

De overeenkomst van een aandeel en obligatie is dat ze beide risico hebben. Het risico van een obligatie hangt af van de betrouwbaarheid van de verkoper. Dit is de kredietwaardigheid.